Barbara Kingsolver ve Doğal Beslenmenin Bir Yılı
Eda Davran
Barbara Kingsolver Amerika’nın Kentucky eyaletinin kırsal bir bölgesinde büyümüştür ve çocukluğunun kısa bir bölümünü de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçirmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin en önde gelen çevre yazarları ve şairleri arasındadır. The Poisonwood Bible ve Animal, Vegetable, Miracle yazarın önemli eserleri arasındadır.
Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life [Hayvan, Bitki, Mucize: Doğal Beslenmenin Bir Yılı] (2007) yirmi bölümden oluşan bir kitaptır. Bölümler sırasıyla aylara göre ayrılmıştır. Barbara Kingsolver her bölümü anlatılırken öncelikle o ay kendisinin ve ailesinin temelde ne yaptığını anlatır. Her bölümde o ay hangi bitkilerin ekilip biçilebileceği, hangi meyvelerin ve sebzelerin tüketilebileceği, hangi havyanlar ile nasıl ilgilenilmesi gerektiği detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Her bölümün sonunda yazarın kızı Camille Kingsolver, o bölümde anlatılan ve mevsime uygun olarak yetiştirilmiş besinlerle hazırlanabilecek yemek tariflerini okuyucuya sunmuştur.
Barbara Kingsolver Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life [Hayvan, Bitki, Mucize: Doğal Beslenmenin Bir Yılı] (2007) kitabında mevsiminde üretilmiş yöresel gıdalar, sağlıklı beslenme ve çevresel sorunlar üzerine odaklanmıştır. Kitap, yazar Barbara Kingsolver ve ailesinin Arizona eyaletinden Virginia eyaletine taşınmasıyla başlar. Kingsolver, eşinin ve kızlarının yardımıyla Virginia’daki çiftliklerinde yörenin besinlerini üretmeye ve tüketmeye başlar. Bu besinleri mevsimine uygun olarak yetiştirmek ve tüketmek Kingsolver ailesi için çok önemlidir. Kingsolver tüm fast food ürünlerine ve fabrikasyon yiyecek ve içeceklere eleştirel bir gözle bakar. Hayatından örneklerle insanları bu ürünlerin tehlikelerine karşı uyarır. Okuyucuları fast food kavramına karşı olarak slow food kavramıyla tanıştırır. Slow food, geleneksel ve yöresel besinleri ve yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden bir harekettir. Bu harekette yerel biyoçeşitliliği korumak için tohum bankası oluşturmak, organik üretim yapan çiftçilerin sayısını arttırmak, tüketicileri böcek ilaçlarının zararlarına karşı bilinçlendirmek ve çocuklara bahçıvanlık becerileri kazandırmak amaçlanmıştır. Kingsolver aynı zamanda kitabında çiftçilerle tüketiciler arasındaki bağı güçlendirerek tüketicilerin tükettikleri gıdalar hakkında daha geniş bilgi sahibi olmalarının önemini vurgulamıştır. Yazar kitabında okuyuculara ‘Locavore’ kavramını da tanıtmıştır. Locavore kelimesi Herbivore ve Carnivore (otçul ve etçil) kelimelerinin çağrışımını yapar. Locavore’lar tarım ilaçlarının dokunmadığı yöresel ve organik besinlerin tüketimini destekleyen ve bu besinleri tüketmeyi tercih eden insanlardır. Locavore’lar uzaktan taşınarak gelen besinlerin doğa ve insan bedeni üzerindeki kötü etkilerine dikkat çekerler. Locavore’lar yiyeceklerin taşınması için kullanılan fosil yakıtların doğaya karbon salınımı yaparak zarar vermesi sebebiyle, besinlere yol şartlarında uzun süre bozulmadan dayanabilmeleri için uygulanan yoğun kimyasallar sebebiyle yöresel üretimi ve tüketimi destekler ve yöre insanlarını bu konulara duyarlı olmaya teşvik eder. Kitapta Camille Kingsolver tarafından yazılan, yöresel besinler kullanılarak yapılabilecek yemek tarifleri de gıda güvenliğinin sağlanmasının çok zor olmayacağını kanıtlar niteliktedir.
Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life yaşam kalitemiz ve sağlığımız için tükettiğimiz gıdaların ne kadar önemli olduğunu açık bir dille anlatan bir eserdir. Barbara Kingsolver tecrübelerini okurlarla samimi bir dille paylaşmıştır ve okurları kendisinin ve ailesinin deneyimlediği bu hayat tarzına teşvik etmektedir. Kingsolver, ailesinin üretim ve tüketim alışkanlıkları üzerinden okuyucuları daha doğru ve kaliteli beslenme konularında bilinçlendirmiştir, kendisininki gibi bir beslenme alışkanlığının ulaşılmaz bir hayal olmadığını göstermiştir ve insanlara ilham kaynağı olmuştur.
Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life tükettiğim gıdaların yaşam kalitemi doğrudan nasıl etkilediği konusunda benim için son derece aydınlatıcı olmuştur. Yöresel, organik ve mevsimine uygun olarak yetiştirilen besinleri neden mümkün olduğunca tercih etmem gerektiği konusunda beni bilgilendirmiştir. Çok keyif alarak okuduğum bu kitap, tükettiğim besinlerin kendi sağlığım ve yaşamım üzerindeki doğrudan etkisini göstermiş, beslenme alışkanlıklarım konusunda bundan sonra atacağım her adımı olumlu yönde etkilemiştir. Kingsolver’ın önderliğinde doğal besleneceğimiz nice yıllara!
Kaynakça
Barbara Kingsolver. Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life. New York: Harper Perennial, 2007.